Zapraszamy w świat szkockiej whisky wraz z doświadczonym i bardzo zaawansowanym przewodnikiem.
W dniu 21 kwietnia 2022 organizujemy kameralną degustację w elitarnym gronie w naszym Whisky Room w Legnicy, której uczestnicy przeniosą się we wspaniały świat Whisky z najlepszych destylarni.
Każdy z uczestników otrzyma do spróbowania wybrane alkohole, kawę do picia, ziarna kawy do oczyszczenia nosa, wodę do przepłukania kubków smakowych a także tajemnicze słoiczki, które spotęgują doznania podczas degustacji.
Samą degustację przeprowadzi Marcin, przedstawiciel marek, których produkty będziecie degustować, człowiek z ogromnymi pokładami wiedzy na temat prezentowanych produktów a przede wszystkim z doświadczeniem zdobytym także podczas osobistych wizyt w destylarniach w Szkocji.
Dodatkowo każda osoba, która zakupi Voucher na degustację otrzyma od nas Kartę Klubową Premium, która uprawnia do swobodnego dostępu do Whisky Room oraz do wielu benefitów w Klubie La Musica.
Degustacja zawsze odbywa się w elitarnym gronie maksymalnie 7 osób, dzięki czemu jest ona profesjonalna i przeprowadzona w sposób szczegółowy, a prowadzący chętnie odpowie na wszystkie pytania Gości.
Podczas degustacji będziecie mogli wygodnie rozsiąść się na sofach z naturalnej skóry z funkcją relaksu oraz odpocząć, a ponieważ Whisky Room nie jest ogólnie dostępny to nikt nie będzie Wam przeszkadzał w podróży przez Szkocję.
Na tym spotkaniu degustować będziemy Whisky z trzech destylarni:
GLENDRONACH: Destylarnia GlenDronach została założona w 1826 roku, jako druga oficjalnie działająca gorzelnia w Szkocji, po Glenlivecie. Reprezentuje region Highlands i robi to dobrze. Jej twórcą był James Allardice, o którego inwencji i pomysłowości w marketingu krążą legendy. Według jednej z nich miał on rozpromować swoje produkty wśród marynarzy Edynburga z pomocą dwóch prostytutek, co znacznie ułatwiło “wypłynięcie” destylarni na szerokie wody
GLENGLASSAUGH: Założona w 1875 roku destylarnia Glenglassaugh otwarta została w samą porę by skorzystać z okresu niezwykłej prosperity szkockiej whisky słodowej końca XIX wieku. W 1873 rozpoczęto prace nad jej budową na farmie Craig Mills. Jak w przypadku wszystkich innych destylarni, jej whisky nie była promowana jako single malt, lecz sprzedawana firmom blenderskim jako składnik ich wyrobów. W przypadku Glenglassaugh największą marką, do której trafiała tamtejsza whisky, była Teacher’s.
BENRIACH: Destylarnia ulokowana na niewielkim pagórku, założona przez Johna Duffa w 1898 roku (Duff stworzył także destylarnię Longmorn). Dwa lata później została zamknięta. Wykorzystywano ją wyłącznie do słodowania jęczmienia dla destylarni Longmorn. Otwarto ją ponownie w 1965 roku, czyli po 65 latach. Kilka razy zmieniała właścicieli, m.in. należała do Seagrams i Pernod Ricard. W 1994 roku pojawił się pierwszy single malt BenRiach, wcześniej cała produkcja trafiała do blendów. W 2002 roku Period Ricard zamknął fabrykę, tym razem tylko na dwa lata. W 2004 roku znalazła nowych inwestorów (wśród nich znana postać w świecie whisky, Billy Walker), którzy w 2008 roku przejęli znaną destylarnię GlenDronach, a potem kolejną – leżące nad samym morzem Glenglassaugh