Data wydarzenia: czwartek 12.09.2024 godzina 18:00
Korzenie tradycyjnych przepisów kuchni włoskiej sięgają czasów starożytnych rzymian. Podczas kolacji degustacyjnej sięgniemy po starożytne przepisy i ubierzemy je w nowoczesne wydanie.
✅ W cenie biletu:
Rzymska uczta w postaci:
Trzech wykwintnych dań
- przystawka,
- danie główne,
- deser.
rzymskie przekąski,
Degustacja wina i koktajlów
Muzyka na żywo: PAULINA KRÓLIKOWSKA
Dedykowany wystrój
Wyjątkowa atmosfera
Santosh Chapagain oraz Mateusz Śmielak przygotują klasyki rzymskiej kuchni takie jak #Amatriciana To pasta o chłopskich korzeniach, która od Rzymu poprzez Abruzję aż po cały świat stała się uważana za rzymską legendę o której opowiemy podczas wieczoru. Przygotujemy ją na makaronie Mezze maniche z guanciale z sosem z pomidorów san marzano, wina i sera rzymskiego pecorino Romano.
Kolejnym daniem które będziemy degustować to Saltimobocca alla Romana. To danie które zawiera smak Rzymu w dwóch gestach i trzech składnikach! Nazwę dania tłumaczy się "wskoczyć do ust" nazwa ta idealnie oddaje zmysł tej delikatnej, pysznej potrawy z eskalopów cielęcych, liści szałwii oraz prosciutto smażonych na maśle
Na deser Izabela Weronika Medoń przygotuje #maritozzi z kremem i pistacjami .
Z alkoholi będziemy degustować miedzyinnymi wina z rzymskiej winiarnini Federici oraz #Mulsum To wino z miodem jest słodkim winem, które antyczni Rzymianie bardzo chętnie pijali.
Ponadto nie zabraknie słynnych rzymskich karczochów, rodowodu pasty Romy cacio e pepe, carbonara, sera bufala w caprese, porchetta i wiele innych włoskich antipasti.
✅ Fotorelacja z ostatnich wieczorów:
🇮🇹 Toskania 🇮🇹 Sycylia 🇮🇹 Wenecja 🇮🇹 Abruzja 🇳🇵 Nepal 🇬🇪 Gruzja 🇵🇱 Staropolski